Alla älskar semester. Vem vill inte slappna av, ladda upp och spendera tid med sina nära och kära? Sola på en strand någonstans långt borta från kontoret är bra men det är inte heller så illa att återvända till verkligheten. Att komma ikapp med allt kan ta dig några dagar, men det finns några saker du kan göra för att förbereda dig för en smidig övergång. Att börja jobba igen är som en ny början och med några enkla steg kan du göra det bästa av det. 

Nu när du är tillbaka från semestern, utvilad och solbränd, försök att inte låta jobbet överväldiga dig. Alla uppgifter behöver inte hanteras omedelbart och du behöver inte läsa alla dessa e-postmeddelanden direkt. Det kan finnas ett smartare sätt att sätta igång med allt arbete.

Rensa ditt arbetsutrymme

Om du inte redan har gjort det innan du åker till semester, se till att du rensar ditt arbetsutrymme. Oavsett om du har ett skrivbord, ett helt kontor, eller om du arbetar hemifrån, att ha ett organiserat arbetsutrymme gör huvudet klarare och hjälper dig att vara mer produktiv på jobbet.

Ta bort distraktionerna

Sätt telefonen i tyst läge och ta bort alla onödiga distraktioner. Att vara fokuserad hjälper dig att få saker gjorda effektivt, så försök träna självkontroll och motstå de tidskrävande frestelserna.

Prioritera

Inte alla uppgifter är lika viktiga så var noga med att prioritera rätt. Skapa en lista med de tre viktigaste saker som måste göras och dra igång. Fokusera på en sak vid i taget. När du fått dem gjorda kan du gå vidare till nya uppgifterna. Att fokusera på att få saker gjorda en och en och avmarkerade från din att göra lista hjälper dig att undvika bli överväldigad av allt som du har missat och behöver komma ikapp med.

Ta det lugnt med dina mail och kalender

Du behöver inte svara på alla mail på din första dag tillbaka. När du har prioriterat kommer du att få en tydlig bild på vad som är brådskande och vad som kan vänta. Glöm inte att stänga av ditt automatiska e-postsvar eftersom det lätt kan glömmas bort. Såvitt kalendern går, försök att undvika boka möten på din första dag tillbaka, eftersom det skulle vara bra att få en kort brief från dina kollegor om vad du har missat under semestern.

Var inte för hård mot dig själv

Vi är alla bara människor och det tar tid att hitta tillbaka till sina arbetsrutiner efter semestern. Var inte för hård mot dig själv. Vi behöver alla en övergångsperiod för att anpassa oss efter semestern. Se till att du gör din så trevlig som möjligt. Försök att inte stanna sent på kontoret, ta raster och hoppa inte över lunchen. Glöm inte att du når bästa resultat när du mår bra.

Vi hoppas verkligen att du tyckte våra tips var användbara.