Innan vi började bära armbandsur var stadsklockan ett av de viktigaste objekten för befolkningen. Nuförtiden har man enklare sätt att ta reda på vad klockan är än att ta sig till stadsuret men många europeiska städer har kvar stadsklockor som har lyckats behålla sin popularitet. Här har du ett urval på tre av Europas mest ikoniska klockor som fortfarande tickar och klingar lika vackert som någonsin och som lockar ett stort antal turister som njuter av deras historia.

Prags astronomiska klocka, Prag, Tjeckien

Prags astronomiska klocka eller Prag orloj är den äldsta astronomiska klockan i världen som fortfarande fungerar. Placerad på den södra väggen av Gamla stadshuset på den vackra Gamla stans torg, visar klockan lokal Prag tid eller Centraleuropeisk tid. Förutom det visar denna klocka också solens position och några andra planeter samt månfaserna. Man kan verkligen få mycket information från den här klockan, bara man vet hur man läser den.

Big Ben (Elizabeth Tower), London, England

Elizabeth Tower, även känt som Big Ben, är en av symbolerna i London och England. Beläget vid Palace of Westminster blev tornet färdigt 1859 och är det tredje högsta fristående klocktornet i världen. Klockorna kommer att sluta ringa under renoveringen i år, som ska förbättra och bevara klockan och tornet för framtida generationer.

Glockenspiel, München, Tyskland

Glockenspiel är en av Münchens populäraste sevärdheter. Hur kunde det inte vara det när den här intressanta klockan erbjuder en 15 minuters show. Klockan 11 och middag varje dag (och klockan 17 mellan mars och oktober) spelar Glockenspiel med 43 klockor, varefter 32 figurer utspelar olika händelser från Münchens historia. Beläget vid Marienplatz.